Bedrijfsportret-Inzet

Kavel 55 heeft verschillende bedrijfsaktiviteiten, die mooi op elkaar aansluiten.

Fruit telen; producent van fruitsappen, stroop en jams; leverancier van fruit, groente, paddenstoelen en een beperkt assortiment droogwaren.

Alle producten zijn biologisch. De fruitsappen, stroop en jams worden bereid van 100% biologisch fruit, zonder toevoeging van geur-, kleur- of smaakstoffen.

Fruit telen: hoewel ik de afgelopen jaren aardig bijgeleerd heb, zal ik geen geschoolde fruitteler worden. Het fruit van eigen boomgaard wordt merendeels verwerkt in eigen producten. De variatie in rassen komt de smaak van de verschillende producten ten goede en het is bovendien leuk om in die producten eigen fruit te verwerken.

Producent van fruitsappen, stroop en jams: de fruitsappen worden gemaakt bij Schulp in Breukelen. Ik streef een volle smaak na, hoewel een fris zomersap met veel James Grieve ook een heerlijk licht sap oplevert. Een overzicht van de verschillende smaken staat op het productenoverzicht.
De stroop wordt gemaakt bij Canisius in Schinnen. Romig met een mooie balans tussen zoet en zuur. Het is elk jaar weer een hele klus om de benodigde tonnen fruit met de juiste kwaliteit en variatie in rassen bij elkaar te verzamelen.
De Jams worden gemaakt bij van Woerkom in Oosterhout. Dit is een coproductie van Kavel55 en de Veldkeuken. Er zijn meerdere smaken met een variant suikergezoet en een variant gezoet met appelconcentraat.

Leverancier van fruit, groente, paddenstoelen en droogwaren: fruit wordt ingekocht bij een aantal vaste telers uit de Betuwe en Utrecht. Soms een uitstapje naar verder weg. Het fruit gaat meestal rechtstreeks van de fruitteler naar de afnemers. De lijnen zijn erg kort en de afzet voor een groot deel regionaal. De groente wordt geleverd door enkele tuinders uit de regio Utrecht, de (zand) aardappels komen uit Lunteren, de paddenstoelen komen van een leverancier uit Brabant. De droogwaren worden bij een aantal leveranciers ingekocht en worden afgenomen door enkele bedrijfsrestaurants.
Mijn uitgangspunt bij het vaststellen van marges is het werk of andere kosten die ik aan een product heb. Ik hanteer een bedrag en werk niet met percentages. Bij voorbeeld bij een appel die duur ingekocht wordt hanteer ik dezelfde marge als bij een appel die goedkoper is. Een groot deel van de producten haal ik zelf op bij de leveranciers en de leveringen worden gedaan door een medewerker en mijzelf. Er is dus veel direkt kontakt zowel met producent als afnemer. Dat geeft “jus” aan het geheel.

Kavel55 levert aan biologische winkels, boerderijwinkels, webwinkels, marktkraamondernemers, horeca.

En uiteraard zijn er ook promotieaktiviteiten zoals vers sap persen (altijd een succes) en deelname aan enkele streekmarkten.

Oogsten op de boomgaard van Kavel 55 is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Familie, vrienden, buurtbewoners, klanten steken hun handen uit de mouwen. De dag wordt afgesloten met een culturele activiteit en lekker eten. Mijn tante van 85 is jaarlijks van de partij en doet niet onder voor een jonkie.